Hundeavl på vitenskapelig grunnlag

Et omfattende arbeid er gjennomført. Et godt fundament for avlsarbeid med Norsk Elghund Gro og Norsk Elghund Sort er etablert. Nå venter mange utålmodig på å kunne bruke nye verktøy for å styrke avlsrabeidet med nasjonalrasene.

Dr. Scient/daglig leder Marte Wetten og Pd.D/seniorforsker Torunn Aasmundsstad fra Aninvoa møtte rundt 30 hunde-entusiaster da Østerdalen Elghundklubb og Hedmark Elghundklubb inviterte til informasjonskveld på Løten tirsdag. Forsamlingen var opptatt av hvordan arbeidet som nå er gjort gjennom prosjektet "Fra fenotype til genotype - utvikling av avlsprogram for de norske elghundrasene" kan følges opp og anvendes i avl. Prosjektet er koordinert og gjennomført av Aninova i samarbeid med Norske Elghundklubbers Forbund, Biobank, Norsvin og NMBU.

Wetten og Aasmundsstad demonstrerte en testversjon av et publiseringsverktøy hvor det er mulig både å hente ut avlsindekser og å få anbefalt avlskombinasjoner. De vil gjerne videreutvikle testversjonen, og ber brukerne gi tilbakemeldinger om hvordan denne portalen kan gjøres bedre.

For at dette skal bli en fullgod tjeneste, må nye data på undene legges inn fortløpende. Det ble fra salen tatt til orde for at NEKF må bidra til at dette blir et godt verktøy, blant annet ved å sørge for at vesentlige data som jaktprøveresultater tilflyter denne tjenesten så raskt som mulig.

Bilder: Dr. Scient/daglig leder Marte Wetten og Pd.D/seniorforsker Torunn Aasmundsstad fra Aninova.

Finn oss på Facebook